Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Posádka lodi Swordfish se po měsících tuhých bojů vrací domů. Bohužel zkříží cestu neměcké ponorce U-429. Malá skupinka amerických námořníků, která přežila střet s jejími torpédy, byla zajata. A to je jen začátek. Plovoucí rakev plná lidí z opačných stran barikád jde pomalu ke dnu a strašák pomalé smrti udušením nutí všechny táhnout za jeden provaz. Může se však člověk, ve snaze zachránit si vlastní život, spojit se svým úhlavním nepřítelem? (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (31)

golfista 

všechny recenze uživatele

Nevím, kde se tenhle film s datem narození 2004 najednou objevil v půjčovnách, ale tahle variace na všechny ponorkové filmy co jste až dodnes viděli v tomhle žánru žádný průvan neudělala. Nebýt tam Til Schweiger a William H. Macy, tak by to hodnocení dopadlo ještě hůř. ()

gudaulin 

všechny recenze uživatele

Tohohle filmu je škoda. Má celkem sympatické obsazení, slušné herecké výkony, na to, že jde o béčko, i přijatelnou výpravu, obstojí i režie, ale co snímek sráží do propasti, je scénář. Není ani tak hloupý, jako spíš blbý, babička by řekla "jako troky". Nejde ani tak o to, že příběh není zasazený do nějakých hodnověrných reálií, takže v srpnu 1943 se velitelé německé ponorky např. baví o tom, že válka v nejbližší době skončí německou porážkou, když Německo v téže době okupuje převážnou většinu Evropy a velení spojenců předpokládá ukončení válečných operací někdy v létě 1947, pokud to půjde dobře, jde spíš o to, že postavy se chovají a mluví v rozporu s jakoukoli elementární logikou. Jen pro příklad, poté, co zajatci vyvolají vzpouru, zmaří útok na nepřátelskou loď, poškodí ponorku a uvedou její posádku do smrtelného nebezpečí, právě tehdy jeden z námořníků pocítí velkou touhu se bratřit a vyměňovat si rodinné fotografie. Děj je posouván prostřednictvím nepravděpodobných náhod a podivných myšlenkových pochodů svých hrdinů. Na německém plavidle kupodivu chybí lékař, epidemie, která na plavidle vypukne, pokosí 2/3 německé posádky, aby v téže době zlikvidovala jediného Američana, a tak by se dalo donekonečna pokračovat. Scénárista prostě ohýbal se scénářem, aniž by se ohlížel na jakoukoli hodnověrnost. A to už nemluvím o linii vztahu mezi velitelem ztvárněným Williamem H. Macym a jeho manželkou, která se vyznačuje doslova neuvěřitelným patosem a sentimentalitou takového rázu, jako by vypadla z nějaké hodně nadsazené parodie typu Pytlákovy schovanky. Celkový dojem: 25 %. ()

Rex Mundi 

všechny recenze uživatele

A máme tu ďalší žiarivý príklad skopaného textu distribútora! Hlavne sú zle tie "mesiace tuhých bojov", ktoré sú v skutočnosti len mesiacmi výcviku. Ponorka nejde pomaly ku dnu a námorníkom nehrozí udusenie. A teraz ku komentáru: Tento film nemôže byť braný úplne vážne ako "ponorkový" alebo vojnový film. A to vďaka niektorým scenáristickým prehmatom a zbytočnému presládzaniu, ktoré ho z postu vojnového filmu degradujú na akčno-romantické béčko. No ja som pred pozeraním nakukla do komentárov a percent a pozrela som si ho len ako béčko. A div sa svete, bola som celkom spokojná. Ponorkové filmy mám celkom v obľube a vedela som, že to nebude žiaden zázrak. Netrhala som sa napätím, ale ani som sa nehrýzla nudou. Dokonca som v niektorých nápadoch našla aj svoj obľúbený čierny humor (meningokok medzi znepriatelenými námorníkmi je fakt hustá irónia:-). No a v neposlednom rade to ešte celé zachránili moji obľúbenci W.H.Macy a T.Schweiger. Ani Jeremy Sisto nebol so zarasteným imidžom na zahodenie :-) ()

Fiftis 

všechny recenze uživatele

Tak u tohto filmu ma oveľa viac nadchol príbeh než vojnová akcia o spolupráci medzi nepriateľmi za záchranu všetkých životov oboch posádok. Herci odviedli veľmi slušnú prácu aj keď nie sú žiadnymi hviezdami Hollywoodu. Teda okrem Scotta Caana. Dráma hlboko v ľadovom Atlantiku. Podľa mňa viac ako slušný film. Príbeh je to čo robí tento film dobrým filmom. Akcia tu je tiež nejaká, ale príbeh je to hlavné. Nemeckí aj Americkí námorníci boli len obyčajní ľudia, ktorí verili svojej veci ale aj chladnokrvní profesionáli. Film ukázal dva pohľady ľudí z rozdielnych svetov, ľudskosť, veľkorysosť ale aj bezhraničný fanatizmus, nenávisť meniacu sa v priateľstvo i priateľstve a oddanosti meniacej sa v nenávisť. Téma ponorkovej vojny (bitky o Atlantik) ma zaujíma a preto sa mi tento film veľmi páčil. Herecké výkony väčšiny aktérov sú dobré. Téma filmu bola pre mňa ako milovníka vojnových filmov viac ako uspokojivá. ()

Shakers 

všechny recenze uživatele

S odretými ušami nakoniec dávam tu štvrtú a to hlavne za celkom fajn záver a herecké obsadenie. Nie že by boli kapitán Scott Caan a veliteľ ponorky William H. Macy nejakú strhujúci vo svojich úlohách, skôr som myslel ich nemeckých kolegov - Till Schweiger a Thomas Kretschmann. Obzvlášť Kretschmann, ktorý náckov už niekoľko krát hral (Ponorka U- 571, Pianista, Valkýra, Pád tretej ríše, Stalingrad) ma znova bavil aj tu. Čo sa týka filmu, tak je to taký lacnejší TV film, ale kedže sa tu moc nebojuje a väčšinou sedíme v kajutách nič okrem dobrej dobovej výpravy a ponorkových priestoroch netreba. Úvod sa tvári trošku akčne, no nakoniec sa to zvrtne skôr na drámu a boj o prežitie na jednej ponorke. Nenáročným a ponorkovým fanúšikom druhej svetovej odporúčam. 75% - 4* ()

Legas 

všechny recenze uživatele

Přeplácané, nelogické, místy až směšné. Co se týče ponorkových filmů, nenajdete zde nic, co byste už neviděli. Aby ne, když nejlepší záběry pocházejí buď z archivních materiálů, nebo přímo z filmu Ponorka U-571. Fakt!!! ()

WANDRWALL 

všechny recenze uživatele

V rukách nepřítele se žádný přítel necítí dobře. Válka poskytuje velké množství dramatu, na všechny myslitelné způsoby, a tak hra na dobro a zlo i zde je mohutně rozehrána. ()

Šandík 

všechny recenze uživatele

Nuda, nuda, strašnivá nuda... Protože pointu vykecá už název a především text distributora, nezbyde na diváka už naprosto žádné překvapení. (Pokud mezi ně nepočítáne někneré neuvěřitelně pitomě natočené scény, například onu do růžova obarvenou klipovitou pasáž svorného opečovávání podmočského plavidla)... ()

maverick10 

všechny recenze uživatele

Ze vsech filmu o ponorkach, je tenhle snad vubec nejhloupejsi. Po presprilis uchvatanem zacatku nasleduji hloupe dialogy velmi ruzova a namydlena atmosfera. Nebyt dramaturgicke dvojice nemeckych dustojniku Schweiger vs. Kretschmann, ktera jedina stala za povsimnuti, film bych jiz po pulhodine vypinal. Jenomze to jsem nevedel, co prijde nakonec filmu, kdybych to vedel pichnul bych si vidlicku radeji do oka. Velmi hezka myslenka byla ubita kyblem lacineho naivniho sentimentu. A to je nestravitelne. . . ()

otík 

všechny recenze uživatele

Slušný válečný ponorkový snímek, občas přeci jen malinko nadsazený a oslazený - těžko se dá věřit poměrně vykonstruovanému scénáři, kdy se němci podvolí svým americkým zajatcům. Ale budiž. Každopádně je to slušně odvedená práce herců (líbil se mně především německý kapitán Til Schweiger) i trikařů, i když samozřejmě jde vidět, že to až tolik nestálo. Ale na podívání dobré. ()

lennyd 

všechny recenze uživatele

Líbil se vám Das Boot? K-19: Widowmaker? Hunt For Red October? Tak nepochybně budete chrochtat blahem. Americká ponorka vs. německá. Po několika vzájemných utocích jsou američani zajati a převezeni na německou ponorku. Ale zákeřná nakažlivá nemoc nekouká na vlajky, a decimuje jak němce tak američany. Mohou se úhlavní nepřátelé spojit, aby se zachránili ? Ponorky, ponorková nemoc, druhá světová válka a William H. Macy se zdá být velice dobrou kombinací... ()

zbysik 

všechny recenze uživatele

Naivni valecny film z 2. svetove valky, kteremu davam pomerne vysoke hodnoceni hlavne z duvodu me chorobne pritazlivosti k ponorkam te doby. ()

Jayem 

všechny recenze uživatele

Dalo by sa povedať že to neni až také hrozné ako sa na prvý pohlad zdá. Celkom som sa bavil. Rozhodne lepšie ako žánrovo podobná Hlbočina. ()

Noddy 

všechny recenze uživatele

Tento film je podľa mňa jeden z najslabších „ponorkových” filmov. Je to akýsi „Hon na ponorku”, prenesený do obdobia druhej svetovej vojny, do obdobia, kedy ponorky bez použitia periskopu prakticky nedokázali zasiahnuť ani hladinové ciele, nieto ešte ďalšiu ponorku. Tvorcovia sa nechali inšpirovať aj filmom U-571, a nechali amerických námorníkov obsluhovať cudziu ponorku, bez zacvičenia (ktoré v skutočnosti trvalo niekoľko mesiacov). Je to však o niečo „reálnejšie” ako v U-571, nakoľko tu len „suplujú” Nemcom. Celkove na mňa pôsobí ako rozprávka s dobrým koncom. Odporúčam veľmi rýchlo si po tomto filme pozrieť „Das Boot” (Ponorka), ktorý má snáď zo všetkých filmov o ponorkách asi najbližšie k realite. ()

Lucas87 

všechny recenze uživatele

Tento ponorkový thriller si podle mého názoru zaslouží tak 65-75 %, muzika skvělá sice v některých místech sem měl pocit, že se jedná o ponorku U-571, také mi vadilo provedení duševní rozpravy s manželkou na ponorce. Rád sem uviděl 2 skvělé německé herce jako je Til Schweiger a báječný Thomas Kretschmann. Adrenalin a napětí sem u toho pociťoval, a ta ukázka schopnosti navázat spolupráci s nepřátely za účelem přežít je nádherný motiv. Svého hodnocení nelituji a co Vy? ()

chaturga 

všechny recenze uživatele

Slušný válečný film, který díky tématu stojí za nadprůměrné hodnocení. Spolupráce nepřátel je možná, když jde o život. ()

Reklama

Reklama